Een hybride steak tartare, hoe maak je die nou eigenlijk?!

EEN HYBRIDE STEAK TARTARE
HOE MAAK JE DIE NOU EIGENLIJK?!

IINII gelooft in de kracht van samen. Daarom werken we ook op het gebied van inspiratie en kennisdeling samen met de beste professionals uit het vak. Dit keer een recept dat werd gedeeld door Patrick van Rossum, commercieel manager bij MPS food & design. 

Een grote trend die wij zien in de food industry is natuurlijk duurzaamheid. Steeds vaker zien we alternatieven, zo ook deze overheerlijk hybride steak tartare die geserveerd werd tijdens Fast50. 

Hybride steak tartare
(4 personen, wanneer geserveerd als voorgerecht)

300 gr Biefstuk
200 gr Watermeloen
150 gr Rode biet
20 gr Peterselie, fijngehakt
20 gr Bieslook, fijngesneden
20 gr Sjalot, fijn gesneden
20 gr Kappertjes, fijngehakt
20 gr Cornichons, fijn gesneden
20 ml Olijfolie
1el Tabasco 
1el Worcester saus
1el Ketchup
1el Mosterd 
4st  Eidooier
Peper en Zout

2 el Truffelmayonaise
8 st Cornichons
8 st  Lekkere olijven
Zorri Cress, Veine Cress en/of Affila Cress om te garneren

Snijd de biet en de watermeloen in mooie, kleine blokjes en laat vooral de watermeloen goed uitlekken op een zeef.
Snijd het vlees met een scherp mes is kleine stukjes (of vraag de slager er grove tartaar van te draaien), meng het vlees met de watermeloen en biet en breng op smaak met de kruiden en sauzen (nog niet de eidooiers gebruiken). Voeg niet alles in 1 keer toe, maar beetje bij beetje en blijf tussendoor goed proeven tot de steak op smaak is.

Doe de steak tartaar in een steekring, maak met een lepel een klein kuiltje in het midden van de tartaar om dadelijk de eidooier in te leggen, verwijder daarna de ring.
Doe de truffelmayonaise in een spuitzakje en maak dotjes langs de rand van de tartaar. Leg daarop schuin doorgesneden cornichons en olijvenringetjes.

Split een ei en leg de dooier op een in olie gedoopte eetlepel. Laat de dooier in het kuiltje op de steak tartaar glijden. Vergeet niet wat zout en peper op de eidooier te doen.

Garneer daarna af met wat takjes Cress. (Dit mogen natuurlijk ook andere takjes of kruiden zijn. Let er wel op dat je takjes kiest die qua smaak passen, de smaak van Cress en kruiden is erg uitgesproken)

Lekker om erbij te serveren; Eigen gemaakte toast.
Snijd flinterdunne plakjes van lekker foccacia of ciabattabrood. Smeer de plakjes in met olijfolie en bestrooi met wat zout en peper.
Bak ongeveer 8 minuutjes af in een oven op 150 graden.

Smullen maar!

Bekijk hier meer werk van MPS

Lees nog even lekker verder...