Centrale stemopneming 2021

Een logistiek experiment vanuit de overheid met meer als 1000 vrijwilligers en strenge veiligheidseisen professionaliseren? Die logistieke uitdaging gaan wij aan!

Het project

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Klopt als een (stem)bus, dus gingen wij out of the box toen we voor Gemeente Rotterdam de Centrale Stemopneming (CSO) uitvoerden. Doel van het centraal tellen van de stembiljetten is het telproces efficiënter, betrouwbaarder, transparanter en dus beter controleerbaar te maken. Na niet 1 maar 2 succesvolle CSO's in 2019 voor Rotterdam georganiseerd te hebben, mochten wij in 2021 voor de Tweede kamer verkiezingen ook de Gemeenten Amsterdam en Utrecht ondersteunen.

"In een kort tijdsbestek hebben we de ruwe kaders van de kieswet en het systeem ons eigen moeten maken. Samen met de mensen van de afdeling ‘Verkiezingen’ hebben wij de opdracht gekaderd en een plan uitgerold. Een hele intensieve, leerzame en uitdagende klus."

Nicole van der Valk

De challenge

De gemeente Rotterdam, Amsterdam en Utrecht doen als een van de grotere gemeenten mee aan een proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een logistiek complex en protocol-technisch zeer uitdagend project. Na de eerste try out in 2018 zelf georganiseerd te hebben, zocht de gemeente Rotterdam in 2019 en de gemeenten Rotterdam, Utrecht en Amsterdam in 2021 een expert voor de professionalisering van dit ‘experiment’.

Het resultaat

Het plan lag er, de budgetten waren goedgekeurd, maar echt sterke uitvoerende slagkracht miste: de klant had projectmatige, professionele ondersteuning nodig om de kwaliteit te kunnen borgen. Deze Centrale Stemopneming is voor ons als evenementenorganisatie een hele nieuwe tak van sport. Nadruk voor ons lag op op het logistieke plan en hiermee de zeer strenge veiligheidseisen vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken in acht nemende. De gemeenten waren verantwoordelijk voor het daadwerkelijk verkiezingsdeel. Wij brachten alle partijen bij elkaar, werkte een perfect logistiek plan uit en zorgden voor een succesvolle uitvoering en begeleiding van de duizenden vrijwilligers die kwamen tellen. Foto credits: Gemeente Rotterdam